Náš kraj může mít konečně svého europoslance. „Nebojím se do toho píchnout,“ říká starosta Radim Sršeň

S lehce provokativním heslem, ale také se zcela jasnými prioritami, jak pomoct našemu regionu, kandiduje do Evropského parlamentu oblíbený starosta obce Dolní Studénky Radim Sršeň. Čtyřka na společné kandidátce Starostů a osobností chce v Evropském parlamentu zúročit dvě desítky let zkušeností z vedení obce a regionálního rozvoje, které už nyní uplatňuje jako zástupce ČR v Evropském výboru regionů. Čím plánuje překvapit na prvním zasedání europarlamentu?

Životní heslo Radima Sršně zní: "Když chceš jít rychle, jdi sám, chceš-li dojít daleko, pojďme spolu."

„Evropská unie si potřebuje vyhrnout rukávy a přejít od hovoření o problémech k jejich řešení. To je přístup, který je mi jako starostovi blízký, a myslím, že trocha Sršní energie Evropskému parlamentu prospěje. Je potřeba zaměřit evropskou podporu zejména k venkovským oblastem, jejichž obyvatelé potřebují jasně vidět, a hlavně pocítit, že na ně EU nezapomněla,“ říká Radim Sršeň. 

Jako své priority zmiňuje zejména regionální rozvoj a zvyšování jeho efektivity, podporu slabších regionů, zavádění inovací a řešení prohlubujících se rozdílů v kvalitě života občanů EU. 

Zaostřeno na venkov 

„Podpora regionů musí mnohem více odpovídat reálným potřebám obcí a měst, tam nejlépe vědí, co potřebují. Nůžky v kvalitě života v jednotlivých regionech a mezi venkovem a městy se povážlivě rozevírají. Musíme pomoct zejména znevýhodněným oblastem, jako je u nás Karlovarský, Ústecký, Moravsko-slezský, ale částečně i Olomoucký kraj,“ říká Radim Sršeň. 

Za úspěšný příklad projektu, kdy se efektivně využila evropská podpora, považuje například rekonstrukci zámku Třemešek v Dolních Studénkách. Zchátralou historickou stavbu se podařilo nejen kompletně opravit, ale vdechnout jí také nový život. Vznikly zde obecní byty, slouží jako kulturní a rodinné centrum a funguje zde i galerie či kavárna. Radim Sršen stojí společně s Místní akční skupinou Šumperský venkov také za projektem Od vidlí po vidličku, jenž propojuje lokální zemědělce se školními jídelnami, které tak vaří dětem z kvalitních surovin z místních zdrojů. 

Vedle regionálního rozvoje patří k prioritám Radima Sršně také podpora přeshraniční spolupráce, kdy jednotlivé regiony využívají díky společným projektům například záchranné složky, zdravotní péči nebo hromadnou dopravu. I díky aktivitě Ministerstva pro místní rozvoj, kde Radim Sršeň působí jako náměstek ministra, se podařilo přeshraniční spolupráci mezi ČR a našimi sousedy v posledních letech znovu nastartovat. 

„Evropa má obrovský potenciál a my jako zástupci České republiky můžeme aktivním přístupem ovlivnit její směřování. Chci přispět k vyjednávání co nejlepších podmínek pro Českou republiku a podporovat smysluplnou spolupráci napříč Evropou pro naši větší prosperitu, soběstačnost a bezpečnost,“ říká. 

Jitrnice tentokrát vystřídá pozoun 

Starosta Dolních Studének má reálnou šanci stát se po dlouhých deseti letech zástupcem Olomouckého kraje v Evropském parlamentu. Když byl v roce 2014 Radim Sršeň mezi pěticí finalistů soutěže Starosta roku, ve své obci na oslavu rozvěsil po stromech jitrnice. Speciální závazek si dává i v případě úspěchu v evropských volbách. 

„Srdcem jsem hudebník, a pokud mi dají voliči svou důvěru, na prvním zasedání Evropského parlamentu zahraji na pozoun nejen evropskou hymnu, ale přidám také naši regionální hymnu – aktuálně mimořádně populární písničku Hory,“ zavazuje se Radim Sršeň. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček